Франция планира да похарчи милиони евро, за да превърне излишното си

...
Франция планира да похарчи милиони евро, за да превърне излишното си
Коментари Харесай

Френският излишък от вино в избите става промишлен алкохол

Франция възнамерява да похарчи милиони евро, с цел да превърне излишното си вино в индустриален алкохол за фармацевтични и козметични цели в опит да се оправи със свръхпроизводството, заяви тази седмица Министерството на земеделието.

Франция, която е вторият по величина производител на вино в света след Италия, от дълго време е известна като страна на феновете на виното, напомня Агенция Франс Прес.

Но производителите в югозападния район на Бордо настояват, че свръхпроизводството и спадът в потреблението на по-достъпните марки на вътрешния пазар са напълнили избите им и не им е останало място, където да съхраняват плодовете от идната годишна продукция.

В понеделник министерството на земеделието съобщи, че ще похарчи до 160 млн. евро за филтрация на виното в индустриален алкохол, с цел да се употребява част от изоставането.

В Бордо винопроизводителят Дидие Кузине съобщи, че препоръчаната сума е задоволителна, с цел да подкрепи всеки дребен бизнес единствено за няколко месеца, в случай че се разпредели в цялата промишленост в страната.

Имаме " закъснение от 24 месеца в нашите мазета ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Производителите в региона на Бордо желаят обезщетение в подмяна на изкореняването на част от лозята им - процедура, известна като " премахване " на земята.

Това би помогнало за понижаване на производството в дълготраен проект и би разрешило на лозарите да употребяват земята за други действия.

Кузини и сътрудниците му производители считат, че с цел да се реализира смяна, би трябвало да бъдат изкоренени поне 15 000 хектара лозя - повърхност, равняваща се на 21 000 футболни стадиони - в целия район.

Те упорстват за обезщетение от 10 000 евро на хектар.

Правителството за финален път спонсорира дестилацията през 2020 година, откакто международната рецесия Covid-19 докара до затваряне на заведения за хранене и питейни заведения, а износът на френско вино спадна.

По данни на Националната междупрофесионална комисия по лозарство и винарство във Франция към половин милион души работят във винарската промишленост.

Ако не се предприеме нищо, " се притесняваме, че през идващото десетилетие ще бъдат застрашени сред 100 000 и 150 000 работни места ", предизвести през декември ръководителят на комисията Бернар Фарж.

Продажбите на алено вино във френските супермаркети са намалели с 15% през предходната година, съгласно Генералната асоциация на винопроизводителите в страната.

Бялото и розовото вино бяха наранени в по-малка степен, като означиха спад от към три и четири %. Жером Деспей, лозар и общоприет секретар на земеделския съюз FNSEA, съобщи, че това отразява по-широка наклонност.

Според него преди 70 години французите са пиели по 130 литра вино годишно, само че през днешния ден този индикатор е понижен до към 40 литра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР